8 Eylül 2014 Pazartesi

Eş Cins Evliliği..

Malumunuz, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizin de kırmızı alarm veren lakin dile getirilmekten dahi çekinilen sorunlarından (?) biri eşcinsel evlilik. Olayın kültürel/dini boyutuna gelmeden önce hukuki boyutu hakkında bir iki kelam edeceğim.
Eşcinsel evliliklerin serbest olduğu ülkelerin medeni kanunları ayrı olarak eşcinsel evlilikleri serbestleştirmekten ziyade isteyen herkesin evlenebilmesini legalleştiriyor. Yani kanunlardaki evlilik üzerindeki cinsiyet ayrımı kaldırılmış oluyor. Bu da eşcinsel evliliklerin önünü açıyor. Örneğin İspanya'da 2006 yılında anayasada ''İsteyen her kişi, aralarında evlilik bağı kurmakta serbesttir.'' şeklinde düzenleme yapılmış. Lakin eşcinsel evliliğin önü bu düzenlemeyle açılmamış. Mevcut anayasada yer alan  ''Kadın ve erkek kişiler evlilik bağı kurabilir.'' ibaresi anayasa değişikliğinin önüne geçmiş, şansa. Eğer ''Kadın ve erkek kişiler aralarında evlilik bağı kurabilir.'' olsa idi madde, anayasa değişikliğine gidilecekti. Evet, hukukta tek kelime birçok şeyi değiştirebiliyor görüldüğü üzere.
Türk Medeni Kanunu'nda İspanya'nınkinin aksine tahmin edeceğiniz üzere tabii ki cinsiyet engeli var. Yani burada bu tarz evliliklerin legalleşmesi için anayasa reformu şart. Anayasa reformundan önce katetmemiz gereken çoook şey var gerçi. Anayasada laik bir ülke olabiliriz ama pratikte ılımlı teokrasiyle yönetiliyoruz (ılımlı teokrasi? kıçımdan uydurdum, kabul). İslam dininde ve diğer bazı dinlerde eşcinsel birliktelikler lanetlenmiş (vay canına). Lakin bu birliktelikten kasıt, cinsel birliktelik. Hristiyanlık'da da bu böyle.. Ama Hollanda'da adamlar kilise nikahı yapıyor, nasıl yeaa? diyebilirsiniz, haklı olarak. Papazlara göre iki adamın ya da kadının hukuki olarak paylaşımda bulunmasında, beraber yaşamasında ya da evlatlık edinmesinde sorun yok. Aracı oldukları kısım bu yani, yataktaki durumları onları ilgilendirmiyor. Ama bizdeki imamlar niye böyle düşünmüyor ühüüü.. Çünkü pratik İslam'da ileri derecede seksist bir yaklaşım söz konusu her şeye. ''Evlilik eşittir her gece seks.. E anal ilişki lanetlenmiş, o zaman eşcinsel evlilik kaka.'' Oldu canım, sağol!
Eşcinsel evliliğin din açısından pek de sorun teşkil etmediğini ispatladık mı ne?!
Tabi olayın bir de kültürel boyutu var. Çok güzel adetlerimiz, geleneklerimiz falan var değil mi evlilik öncesi? İsteme töreni misal.. Tamam, erkeğin ailesi kızı, kızın ailesinden istiyor 'normalde'. Ee biz ne yapacağız? Kimin ailesi kimi, onun ailesinden isteyecek? Bence kura çekimi çok mantıklı..

-Aaa Berkecan  bak kurada sen çıktın, siz beni babamdan isteyeceksiniz.(gülücük gülücük gülücük)
+Evet aşkım, görüyorum.(gülücük). İç ses: ''Ben babama nasıl dicem bunu ameka''

Kına gecelerimiz var sonracığıma.. Bu durumda kim kimin neresine kına yakacak peki?! Haydi bu da sizin hayal gücünüze kalsın.


Unutmadan, dünyada eşcinsel evliliğin legal olduğu ülkeler;
Hollanda
Belçika
İsveç
Kanada
İspanya
Güney Afrika
Norveç
Portekiz
Arjantin
İzlanda
Danimarka
Yeni Zelanda
Brezilya
Uruguay
Fransa
İngiltere
ABD'nin bazı eyaletleri

Umarım birkaç yüzyıl içinde Türkiye'yi de bu listede görebiliriz. (Benim birkaç yüzyıl daha yaşamam, Türkiye'yi bu listede görmemden daha imkansız değil.)

Bu arada bana sorarsanız Hollanda'da kilise nikahı çok hoş olur. Böyle bir düşüncesi olup da kısmetini bulamayanlarınız varsa ben buradayım haberiniz olsun!


2 yorum:

  1. Biz geyler arasında halledilmesi gereken en önemli meselelerden birisi de sadakat kanımca

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok doğru bir tespit.
      ama evlilik sadakat sorumluluğunu da beraberinde getirir ya hani.. belki de eşcinsel ilişkiler arasındaki bu sadakatsizliğin sebebi evlilik gibi bir olguya çok uzak olmalarıdır :)

      Sil